Thuiswerken tips: Zó haal je meer productiviteit en plezier uit je werk

Thuiswerken…ooit was het een luxe, inmiddels is het dé steunpilaar voor bedrijven. Werken vanuit huis biedt veel voordelen: voor de werkgever om de continuïteit vast te houden, voor medewerkers om een betere werk- en privébalans te bereiken. Dat laatste blijkt voor veel mensen een dunne scheidslijn, want hoe combineer je het nuttige met het aangename? Met andere woorden, hoe bewijs je je werkgever een dienst door je productief te blijven én jezelf door plezier uit je werk te halen?

Thuiswerken met je team

Thuiswerken tip 1: Efficiënt samenwerken

Nu je thuiswerkt wil je je werkzaamheden uitvoeren, zoals anderen dat van je gewend zijn. Weliswaar op afstand, maar het liefst ten midden van je collega’s. Dat kan vanuit een digitale werkplek. Via een digitale werkplek kun je eenvoudig bestanden met elkaar delen en met meerdere mensen in een bestand werken. Op hetzelfde moment, zonder conflicten te veroorzaken. Vergaderen kan via een videomeeting, met één of meerdere mensen tegelijk. Ook kun je je je scherm delen om samen bijvoorbeeld je offerte door te spreken. De digitale werkplek is nauwelijks van ‘echt’ te onderscheiden.

thuiswerken tip: virtueel koffiedrinken

Thuiswerken tip 2: Virtueel koffiedrinken

Ben jij één van de thuiswerkers die de gezellige koffiemomenten met je collega’s mist? Je bent niet de enige, 19% van de medewerkers zegt zich minder verbonden met collega’s en zelfs eenzaam te voelen (Sprout).

Tijd om in de telefoon te klimmen of een video vergadering te starten! Voel je niet geremd om ‘gewoon’ een ‘koffie afspraak’ in de agenda te schieten en informeel bij te praten.  Het is belangrijk je af en toe los te maken van je taak en je collega’s ook eens daarbuiten te spraken om te horen hoe het thuiswerken hen vergaat. Wordt gewaardeerd, zeker in onstuimige tijden als deze.

thuiswerken tip: alle informatie overal beschikbaar

Thuiswerken tip 3: Alle informatie overal beschikbaar

Voor het ene bedrijf is thuiswerken business as usual, andere bedrijven waren nog niet helemaal ingesteld op deze plotselinge nieuwe werkelijkheid. Met een document management systeem zorg je ervoor dat iedereen, vanaf elke locatie, bij zijn of haar informatie kan.

De toegankelijkheid van informatie hoef je niet af te laten hangen van de locatie, je kunt deze namelijk ook koppelen aan een rol, functie of groep. 

thuiswerken tip: pauzeer en beweeg

Thuiswerken tip 4: Pauzeer en beweeg

Waar je op het werk nog wel eens onderbroken wordt door een collega, een loopje maakt naar de kopieermachine, of koffie haalt voor al je collega’s, loop je thuis het risico onafgebroken naar je scherm te kijken, volledig in beslag genomen door je werkzaamheden. Tegen de tijd dat de middag is aangebroken, is je energie gehalveerd.

Neem daarom -net als op het werk- regelmatig pauze. Loop even van je werkplek, pak iets te drinken, werk staand, lunch buiten en loop een rondje tijdens het telefoneren. Of daag je collega’s uit voor een sportieve uitdaging via Teams! Dit houdt je scherp én vrolijk.

Thuiswerken tip 5: Beveiliging van documenten

Er wordt vandaag de dag meer informatie dan ooit gedeeld, vanuit veel verschillende locaties. Een goede beveiliging is dan heel actueel: je wilt je werk immers veilig en makkelijk kunnen verspreiden met collega’s en externen. Hoe zorg je voor een optimale beveiliging van je van je documenten? Veilig thuiswerken, hoe doe je dat?

In DigiOffice kan dit heel efficiënt door automatische beveiligingsregels in te stellen. Wie bij welke informatie kan is afhankelijk van je rol, functie of groepen waar je onderdeel van uitmaakt. Zo heb jij er geen omkijken naar.

thuiswerken tip: plan productiviteitsblokken

Thuiswerken tip 6: Plan productiviteitsblokken

Wanneer ben jij op je productiefst? ’Smorgens of ‘smiddags? Stel aan het begin van de dag realistische doelen en reserveer tijdsblokken in je agenda voor je productieve momenten.

Wist je dat je in Teams je meldingen niet alleen aan kunt zetten, maar ook uit kunt schakelen? Zo voorkom je dat je gestoord wordt tijdens de momenten dat je écht productief wilt zijn. En al die gemiste meldingen, telefoontjes en appjes? Die kun je natuurlijk later gewoon terug bellen.

Lees meer over de voordelen van digitaal werken met Teams in combinatie met DigiOffice

Deel dit blog

Download onze whitepapers

Benieuwd wat wij kunnen betekenen voor jou?
Download een van onze whitepapers

Gerelateerde blogs

Contact opnemen met DigiOffice

Heb je een vraag of wil je een adviseur spreken?
Laat dan hieronder een bericht achter of bel naar 0348 – 46 55 00