Wet kwaliteitsborging uitgesteld

De nieuwe Wet Kwaliteitsborging voor het Bouwen (WKB) is uitgesteld. De wet zou oorspronkelijk in januari 2020 van kracht gaan, maar onlangs maakte minister Ollongren bekend dat de ingangsdatum opnieuw is uitgesteld. De voorbereidingen voor een succesvolle invoering van de WKB zullen echter onverkort doorgaan.

Nieuwe datum wet kwaliteitsborging

Als nieuwe inwerkingtredingsdatum wordt nu rekening gehouden met 1 juli 2022. Naar verluid gaat de WKB tegelijk van kracht met de Omgevingswet. De definitieve datum is dan ook afhankelijk van de ontwikkelingen rondom het stelsel van de Omgevingswet.

Het uitstellen van de nieuwe bouwwet komt veel bouwbedrijven niet ongunstig uit. Het coronavirus en de stikstofproblematiek zijn van invloed op de prioriteiten en de capaciteit van ketenpartijen in de bouw. Dat erkent de minister, naar zeggen wordt er dan ook voldoende tijd gereserveerd om ervaring op te kunnen doen met de implementatie van de WKB.

Wet kwaliteitsborging voor het bouwen WKB

Wat is de wet kwaliteitsborging voor het bouwen?

De bouwwet heeft consequenties voor de hele bouwsector: opdrachtgevers, opdrachtnemers en toezichthouders. Kwaliteitsborging in de bouw, dat is het doel van de nieuwe wet. Dit betekent dat bouwwerken moeten voldoen aan bepaalde kwaliteitsnormen, zoals o.a. de voorschriften van het bouwbesluit. Bedrijven moeten dit kunnen aantonen en daarom vormt de vastlegging van informatie een belangrijk aandachtspunt.

Bonustijd om kwaliteitsborging in de bouw goed te organiseren

Het uitstellen van de nieuwe wet kwaliteitsborging geeft bouwbedrijven extra de tijd om de vastlegging van informatie goed te organiseren. Er wordt een flinke investering gevraagd van bouwbedrijven om zich goed voor te bereiden op de nieuwe wet- en regelgeving.

Een belangrijk aandachtspunt hierbij is de vastlegging van informatie. De nieuwe wetgeving verplicht bouwbedrijven om aantoonbaar kwaliteit te leveren, namelijk met verplichte bouwdossiers bij het moment van oplevering. In dit artikel lees je alles over het verplichte bouwdossier, onder andere welke informatie hierin staat en wie waarvoor verantwoordelijk is.

Software voor de bouw

Hoe zorgvuldiger je documenteert, hoe meer bewijslast je creëert dat je voldoet aan alle wet- en regelgeving. Met een document management systeem beperk je de administratieve last en organiseer je je informatiestromen efficiënt. Maak gebruik van je bonustijd en zorg ervoor dat alle informatie op het juiste moment bij de juiste personen beschikbaar is en borg je aansprakelijkheid.

In het artikel Wet Kwaliteitsborging voor het Bouwen lees je alles over de WKB & document management.

Deel dit blog

Download onze whitepapers

Benieuwd wat wij kunnen betekenen voor jou?
Download een van onze whitepapers

Gerelateerde blogs

Contact opnemen met DigiOffice

Heb je een vraag of wil je een adviseur spreken?
Laat dan hieronder een bericht achter of bel naar 0348 – 46 55 00