De WKB wet: zijn we er klaar voor?

Nadat de WKB wet, oftewel de Wet Kwaliteitsborging voor het Bouwen, meerdere keren is uitgesteld is de nieuwe invoeringsdatum van 1 juli 2022 nog minder dan een jaar van ons verwijderd. Gaat het een succes worden? Nee, denkt 46 procent van de bouwers, zo blijkt uit het BouwMonitor onderzoek.

Zorgen over voorbereiding gemeenten voor WKB wet

De WKB wet zal samen met de Omgevingswet in werking treden. Ten minste, als de gemeenten daar op tijd klaar voor zijn. En daarover bestaan zorgen in de Tweede kamer. Slechts 21 procent van alle gemeenten in Nederland zijn betrokken bij lopende proefprojecten. Dat betekent dat de nieuwe manier van werken nog geen gemeen goed is geworden en dat gemeenten nog onvoldoende ervaring hebben opgedaan.

Het valt daarom nog maar te bezien of de nieuwe wet daadwerkelijk op 1 juli 2022 van kracht zal gaan, beweren critici. Dit komt veel bouwbedrijven niet ongunstig uit. Het coronavirus en de stikstofproblematiek zijn van invloed op de prioriteiten en de capaciteit van ketenpartijen in de bouw.

Merendeel van bouwsector niet klaar voor WKB wet

Slechts 10 procent van de totale bouwsector zegt helemaal voorbereid te zijn op de op die invoering van de Omgevingswet, waarbij dus ook het Bouwbesluit 2012 vervalt en het Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl) ingaat. Het merendeel van de sector is niet of nauwelijks klaar voor de invoering. Slechts 13 procent van de bouwsector heeft geoefend met een kwaliteitsborger op een project, blijkt uit het BouwMonitor onderzoek.

Wet kwaliteitsborging voor het bouwen WKB

Wat betekent de WKB wet voor de bouwsector?

De bouwwet heeft consequenties voor de hele bouwsector: opdrachtgevers, opdrachtnemers en toezichthouders. Kwaliteitsborging in de bouw, dat is het doel van de nieuwe wet. Dit betekent dat bouwwerken moeten voldoen aan bepaalde kwaliteitsnormen, zoals o.a. de voorschriften van het bouwbesluit. Bedrijven moeten dit kunnen aantonen en daarom vormt de vastlegging van informatie een belangrijk aandachtspunt.

Bonustijd om kwaliteitsborging in de bouw goed te organiseren

Het uitstellen van de nieuwe wet kwaliteitsborging geeft bouwbedrijven extra de tijd om de vastlegging van informatie goed te organiseren. Er wordt een flinke investering gevraagd van bouwbedrijven om zich goed voor te bereiden op de nieuwe wet- en regelgeving.

De nieuwe wetgeving verplicht bouwbedrijven om aantoonbaar kwaliteit te leveren, namelijk met verplichte opleverdossiers bij het moment van oplevering. In dit artikel lees je alles over het verplichte opleverdossier, onder andere welke informatie hierin staat en wie waarvoor verantwoordelijk is.

Software voor de bouw

Hoe zorgvuldiger je documenteert, hoe meer bewijslast je creëert dat je voldoet aan alle wet- en regelgeving. Met een document management systeem beperk je de administratieve last en organiseer je je informatiestromen efficiënt. Maak gebruik van je bonustijd en zorg ervoor dat alle informatie op het juiste moment bij de juiste personen beschikbaar is en borg je aansprakelijkheid.

In het artikel Wet Kwaliteitsborging voor het Bouwen lees je alles over de WKB & document management.

Deel dit blog

Download onze whitepapers

Benieuwd wat wij kunnen betekenen voor jou?
Download een van onze whitepapers

Gerelateerde blogs

Contact opnemen met DigiOffice

Heb je een vraag of wil je een adviseur spreken?
Laat dan hieronder een bericht achter of bel naar 0348 – 46 55 00